ПРИЧЕ

Марко Бошковић - Србин се животом свети

August 7, 2023
-
Правда
-
6
MIN

Доживео је осамдесет и седам година. Дочекао је да му стасају деца и да им види срећу. До последњег дана их је учио да се зло злом не враћа, а да се мртве главе свете новим, живим главама.

прочитај

Шефхет Халиловић - Одбрана Београда

August 6, 2023
-
Правда
-
3
MIN

Шефхет оставља митраљез, скида карабин с леђа, па са три своја друга јуриша на Немце. У киши зрна тога митраљеза изрешетан зрнима пада у наручје својих другова.

прочитај

Марк Лежер - Канадски Марко Краљевић

August 3, 2023
-
Правда
-
4
MIN

Пошто је увидео да од тога нема ништа, узимао је воду и храну из кампа када то нико није гледао. Узимао је и бачени грађевински материјал и носио повратницима. Успео је да извуче новац да поново прекрије кров 28 локалних кућа.

прочитај

Живан Поповић - Рецепт за 106 година дуг живот

July 25, 2023
-
Љубав
-
5
MIN

Мислити зло и бити са рђавим људима смрт су за организам, љубав и вера доносе дуговечност. Е то вам је мој савет за живот

прочитај

Борко Никитовић - Живот за своје саборце

August 6, 2023
-
Art
-
4
MIN

Борко Никитовић погинуо је 16-ог октобра 1991. године јуначки спасавајући рањеног војника. И тако, у 24-ој години, отишао у легенду. За несебично жртвовање и испољену храброст Борко је одликован посмртно Орденом за храброст.

прочитај

Раде Радовић - Чојство и јунаштво

August 7, 2023
-
Правда
-
4
MIN

Добар човјек у миру - у рату је још бољи, а лош у миру - у рату још гори

прочитај

Солунски фронт - Храбри трећепозивци

July 25, 2023
-
Lifestyle
-
3
MIN

Стари трећепозивци хитали су до новог борбеног места. Видећи мртве другове, старци су застали. Хвала вам, децо! Хвала вам што сте своју лепу младост жртвовали за слободу српске земље.

прочитај

Бранка Веселиновић - Радост Живота

July 28, 2023
-
Lifestyle
-
3
MIN

"Важно је живети без зависти, сујете, бити умерен у свему и волети људе. Ако не знате да праштате, научите. Прескочите повређеност и идите даље. Томе нас учи и наше православље." - Бранкина је порука за дуговечност.

прочитај

Саша Пејановић - Глава за правду и слободу говора

August 7, 2023
-
Правда
-
3
MIN

"Српски народ није дио прљаве историје која се сад пише.Срећан сам због тога и Богу захвалан, што ја нисам дио њих, иако сам добио батине и овакво мучење, захвалан сам Богу, и ја и моја браћа Срби никад нећемо бит дио њих!"

прочитај

Разум и Срце - Светиљка телу је око

March 31, 2024
-
Razum
-
4
MIN

На бази тога, наша идеја је да оне приче које проналазимо у различитим духовним и историјским изворима и народном предању, које нашу пажњу усмеравају на оно што је уздигнуто и корисно, представимо и нашим пратиоцима.

прочитај

Разум и Срце - Поправи себе

August 6, 2023
-
Razum
-
4
MIN

"Извади најпре брвно из ока својега, па ћеш онда извадити и трун из ока брата својега. (Матеј 7, 5)"

прочитај

Петер Хандке - Пријатељ српског народа

August 19, 2023
-
Правда
-
4
MIN

Сем финансијске помоћи, он сведочи о животу Срба кроз књиге, есеје, интервјуе и коментаре. С обзиром на значај и тежину његових речи, на последице које тако изговорене речи имају по њега лично, Петер заслужује изузетно поштовање за ширење истине о страдању Срба.Петер Хандке, пријатељ српског народа.

прочитај

Алија Ћосић - Ратно непријатељство окончано братством

August 13, 2023
-
Правда
-
3
MIN

Овај велики човек, Алија Ћосић, ризиковао је свој живот да би спасио мој. Поклонио ми је живот и ја не могу да му се одужим. Могу само да ти се захвалим. Пријатељу, хвала ти на поклону!

прочитај

Меша Селимовић - Писмо САНУ

August 13, 2023
-
Правда
-
2
MIN

Није, зато, случајно што ово писмо упућујем Српској академији наука и уметности, са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним аутобиографским податком.

прочитај

Мухарем Ибрај - Часни Албанац

August 13, 2023
-
Правда
-
3
MIN

Говорио сам о страхотама, злостављању и злочинима, о тортури ОВК над српским и ромским становништвом, посебно над нама Албанцима који смо били за мирно решење, за суживот Албанаца и Срба. Никад се нећу због тога покајати, јер сам рекао истину и само истину!

прочитај

Горанци - Наша заборављена браћа

August 13, 2023
-
Правда
-
2
MIN

У Светоарханђеловској хрисовуљи из 14. века, цар Душан налаже да се Горанцима не наплаћује порез по грлу стоке, већ годишњи по домаћинству, говори о томе колико их је ценио.

прочитај

Хашки трибунал - Оптужница против фиктивног јунака

August 13, 2023
-
Правда
-
3
MIN

Нисмо вам рекли једну важну ствар. Јеврић је, спрдајући америчког новинара, говорио о књижевном јунаку Грубану Малићу из Булатовићег романа Херој на магарцу. Имагинарни лик из романа нашао се на хашкој оптуженици.

прочитај

Ахмед Адемовић - Трубач који је променио исход Кумановске битке

August 19, 2023
-
Правда
-
2
MIN

Током Кумановске битке 1912. године, у тренутку кад се битка ломила, Ахмед се ушуњао у позадину турске војске и одсвирао, по слуху, њихов знак за повлачење. Збуњена турска војска која је у том тренутку била у силовитом налету, почела је да се повлачи.

прочитај

Породица Гало - Заштитници старих и немоћних

August 31, 2023
-
Правда
-
2
MIN

"Добар човек је у рату још бољи, а лош човек је у рату још гори" - чувене су речи војводе Рада Радовића. Породица Гало, Српкиња Мирјана и Хрват Игор доказали су да је могуће бити човек у свакој ситуацији, чак и онда када то директно угрожава живот.

прочитај

Драган Николић - Нешто Лепо

August 3, 2023
-
Љубав
-
5
MIN

Каже се није никаква вест да је пас ујео човека, него би била да је човек ујео пса. У сваком случају, неко некога мора да уједе. Каква би била вест да је човек помиловао псетанце које му се врзмало око ногу? Никаква!

прочитај

Албанска Голгота и "савезници"

March 31, 2024
-
Правда
-
3
MIN

Блаженопочивши Николај био је неизмерни пријатељ Срба и српског народа и да није било његове племенитости, сигурно је, да Срби не би доспели у Африку, него би по баровитим обалама Јадранског мора оставили и последњег друга, а ко зна бил било и наше данашње слободе. С тога, нека му је вечна слава и хвала од српског народа.

прочитај

Вејн Инграм - Дата реч и испуњено обећање

March 31, 2024
-
Правда
-
4
MIN

Вејн Инграм, током мисије у БиХ, упознао је дечака Стефана који је због деформитета лица једва гледао. За 13 година борбе скупио је 140 000 фунти и помогао дечаку да живи нормално.

прочитај

Aestethic Black Female ideas

July 23, 2023
-
Design
-
5
MIN

Vestibulum porttitor, enim feugiat feugiat laoreet, velit enim ultrices nulla, sit amet auctor lorem eros a felis. Phasellus accumsan leo leo, in dictum lacus viverra ut. Ut quam nunc, cursus vitae volutpat sed, placerat nec risus. Integer viverra volutpat sem at laoreet.

прочитај

12 Must-See Exhibitions to look forward to 2022

July 23, 2023
-
Exhibition
-
4
MIN

Ea voluptas ad et sit et praesentium perspiciatis porro. Libero et est aut sapiente ut dolorem debitis sed eos. Molestias doloribus ut eaque

прочитај
ОБАВЕШТЕЊА
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
ЗАПРАТИ НАС
КАТЕГОРИЈЕ