Меша Селимовић - Писмо САНУ

13/8/2023
-
Правда
-
2
МИН

Меша Селимовић упутио је писмо САНУ са намером да разјасни и спречи било какве манипулације својим књижевним радом.

Садржај писма

Још у вријеме када се почело јављати питање којој од југословенских литература припадају писци српско-хрватског језика, ја сам у више наврата покушавао да се одупрем сваком упрошћеном разврставању књижевних стваралаца према националном, републичком или чак покрајинском основу. Чинило ми се да су писци и њихова дјела незаштићено изложени ванкњижевним инсистирањима - свеједно да ли нас неко издваја из једне, или накнадно премјешта у другу територијалну књижевност. Да бих заштитио свој лични и књижевни интегритет, ја се обраћам српској академији наука и уметности, чији сам редовни члан, с молбом да се у њој нађе и сачува ова моја писмена изјава. Потичем из муслиманске породице из Босне, а по националној припадности сам Србин. Припадам српској литератури, док књижевно стваралаштво у Босни и Херцеговини, коме такође припадам, сматрам само завичајним књижевним центром, а не посебном књижевношћу српскохрватског језика. Једнако поштујем своје поријекло и своје опредељење, јер сам везан за све оно што је одредило моју личност и мој рад.

Покушај раздвајања

Сваки покушај да се то раздваја, у било какве сврхе, сматрао бих злоупотребом свог основног права загарантованог Уставом. Припадам, дакле, нацији и књижевности Вука, Матавуља, Стевана Сремца, Борисава Станковића, Петра Кочића, Иве Андрића, а своје најдубље сродство са њима немам потребе да доказујем. Знали су то, уосталом, они чланови Уређивачког одбора едиције "Српска књижевност у сто књига", који су такође чланови Српске академије наука и уметности и са мном су заједно у Одељењу језика и књижевности: Младен Лесковац, Душан Матић, Војислав Ђурић, Бошко Петровић. Није, зато, случајно што ово писмо упућујем Српској академији наука и уметности, са изричитим захтјевом да се оно сматра пуноважним аутобиографским податком.

С поштовањем и захвалношћу, Меша Селимовић.

Меша Селимовић
Меша Селимовић

Још у вријеме када се почело јављати питање којој од југословенских литература припадају писци српско-хрватског језика, ја сам у више наврата покушавао да се одупрем сваком упрошћеном разврставању књижевних стваралаца према националном, републичком или чак покрајинском основу.

ПОВЕЗАНЕ ОБЈАВЕ