Бранка Веселиновић - Радост Живота

28/7/2023
-
Lifestyle
-
3
МИН

Бранка Веселиновић била је српска позоришна, филмска и телевизијска глумица.

Биографија

Са своје 104 године и 84 године дуге глумачке каријере, глумила је у више од 100 представа у позоришту, и више од 50 телевизијских  серија и филмова.

Велико срце

Великог срца, помагала је свима којима је то било неопходно, а највише угроженој деци. Водила се речима: “Нико од нас ништа неће понети горе, кад пође код Боге.” Као што је више пута истицала, љубав је увек покретала - љубав према позоришту, њеном Млађи са којим је провела 64 године у браку, деци читавог света којима се неизмерно давала. "Никад не треба стати. Ја сам се богатила радећи, а нисам глумила увек за новац. Играла сам представе за разне синдикате и болесне људе, инвалиде, па и за слепе, јер и они доживљавају представе. Трошила сам се, давала себе, али то је најлепши начин да се нематеријално обогатиш."

Начин живота

"Никад нисам пушила ни пила, једем посну храну. Пишем песме и даље. Живим као да имам крила." - описала је Бранка свој живот.

Хуманитарни рад

Иако није имала деце, са супругом је основала Фонд Бранке и Млађе Веселиновић за помоћ деци са инвалидитетом и у позној старости је обилазила домове за незбринуту децу, са уверењем да „човек себе не треба да воли због себе него због других људи”. Говорила је енглески, руски, немачки, француски, чешки, мађарски и италијански језик. Била је добровољни ватрогасац, с чином официра прве класе. "Све што радим, радим из велике љубави и части. Срећа је ако си жив и ако то доживиш. Дубоко сам захвална. Још увек вежбам, читам без наочара, чујем добро. Вежбам вежбе за одржавање тела." - изјавила је Бранка у дубокој старости.

Савети за Живот

"Важно је живети без зависти, сујете, бити умерен у свему и волети људе. Ако не знате да праштате, научите. Прескочите повређеност и идите даље. Томе нас учи и наше православље." - Бранкина је порука за дуговечност. Њена рођака изјавила је да се и у својим последњим данима радовала животу и сваком новом дану. Писала је и сликала и у дубокој старотсти. "Молила се Богу, веровала је да ће можда још да живи, хтела је и волела је да живи".

Вечна слава!

Савети за Живот
Савети за Живот

"Све што радим, радим из велике љубави и части. Срећа је ако си жив и ако то доживиш. Дубоко сам захвална. Још увек вежбам, читам без наочара, чујем добро. Вежбам вежбе за одржавање тела." - изјавила је Бранка у дубокој старости

ПОВЕЗАНЕ ОБЈАВЕ