Хашки трибунал - Оптужница против фиктивног јунака

13/8/2023
-
Правда
-
3
МИН

Хашки трибунал - оптужен је 161 човек. Од тога – 105 су били Срби или Црногорци.  Од њих 105, ослобођено их је 14, колико их је и умрло пре изрицња пресуде.

Пулицерова награда

Током рата у Босни, српски репортери одвели су америчког новинара Роја Гатмана у једину кафану где се могао наћи алкохол. Целу ноћ је плаћао виски. Покушао је да дође до неке ексклузиве, распитивао се изокола и негде пред зору, осмелио се да директно пита ко је највећи злочинац. Не чекајући ни секунд, Небојша Јеврић, српски писац и репортер одговорио му је да је у питању Грубан Малић. Наиме, он је, наводно, дошао с једним пољским циркусом и скоро се прикључио српској војсци. Прескочићемо неке детаље из Јеврићевог описа. Рој Гатман је записао име. Додатно је зачинио причу тиме да је Малић био стражар у логору Омарска и да је био силоватељ. Рој Гатман је за своје извештавање о рату у Босни и српским злочинима добио Пулицерову награду.

Подизање оптужнице

Под утицајем америчке јавности, судија Међународног суда у Хагу, Ричард Голдстоун, професор кривичног права са Харварда и експерт УН-а, унео је име Грубана на листу тражених српских ратних злочинаца. Нисмо вам рекли једну важну ствар. Јеврић је, спрдајући америчког новинара, говорио о књижевном јунаку Грубану Малићу из Булатовићег романа Херој на магарцу. Имагинарни лик из романа нашао се на хашкој оптуженици. Иако је ујдурма откривена 1995. године, компликована процедура омогућила је да се име Грубана тек 1998. године скине са листе оптужених Срба.

Хашки трибунал - Оптужница против јунака романа
Хашки трибунал - Оптужница против јунака романа

Јеврић је, спрдајући америчког новинара, говорио о књижевном јунаку Грубану Малићу из Булатовићег романа Херој на магарцу. Имагинарни лик из романа нашао се на хашкој оптуженици. Иако је ујдурма откривена 1995. године, компликована процедура омогућила је да се име Грубана тек 1998. године скине са листе оптужених Срба.

ПОВЕЗАНЕ ОБЈАВЕ