Солунски фронт - Храбри трећепозивци

25/7/2023
-
Lifestyle
-
3
МИН

Стари трећепозивци хитали су до новог борбеног места. Видећи мртве другове старви су застали. Хвала вам, децо!

Солунски фронт

Другог дана пробоја Солунског фронта, стари трећепозивци хитали су до новог борбеног места, да тамо донесу муницију и храну. Прошли су поред једног шумарка, где је млади француски потпоручник припремао заједничку гробницу за младе француске борце изгинуле претходног дана. Видећи мртве другове, старци су застали. Привезали су мазге за дрвеће, скинули капе и стали поред гробнице.

Војничка част

Нису одмах војнички поздравили погинуле другове, већ су стојећи поред, ставили десну руку на срце. Један од њих је прошапутао: "Хвала вам, децо! Хвала вам што се своју лепу младост жртвовали за слободу српске земље."

Захвалност

Онда је старац сагнуо главу и пољубио младог официра. Збуњени официр је још више стегао руку старца и рекао: "Вама, вама седим главама треба рећи хвала што сте после тешких борби и после тешког повлачења преко Албаније, још остали јунаци који храбро улећу у сваку борбу". Потом су трећепозивци ставили своје шајкаче на главу и у ставу мирно поздравили своје ратне другове. А онда су хитро одјурили ка новом бојишту.

Анотиније Ђурић - Солунци говоре

Луј Кордије - француски писац, новинар и професор о пробоју Солунског фронта и српским трећепозивцима - "српским чичама".

Записано у књизи Солунци говоре - Антоније Ђурић

Хвала вам, децо!
Хвала вам, децо!

"Вама, вама седим главама треба рећи хвала што сте после тешких борби и после тешког повлачења преко Албаније, још остали јунаци који храбро улећу у сваку борбу."

ПОВЕЗАНЕ ОБЈАВЕ