Ахмед Адемовић - Трубач који је променио исход Кумановске битке

19/8/2023
-
Правда
-
2
МИН

Ахмед Адемовић, српски војни трубач, својим подвигом променио је ток Кумановске битке у Првом Балканском рату која се одиграла између Срба и Турака.

Подвиг који је променио ток битке

Током Кумановске битке 1912. године, у тренутку кад се битка ломила, Ахмед се ушуњао у позадину турске војске и одсвирао, по слуху, њихов знак за повлачење. Збуњена турска војска која је у том тренутку била у силовитом налету, почела је да се повлачи. Онда је опет, неопажен, прешао назад, међу српске трупе и одсвирао сигнал за јуриш. Његов подвиг је био један од кључних фактора за српску победу у овој бици. Српска војска је нанела Турцима пораз и отворила пут за надирање долином Вардара.

Подвиг уврштен у светске војне уџбенике


Овај Ахмедов подвиг завршио је у уџбеницима на француским и руским војним академијама као позитиван пример лукавства обичног војника. Ахмед Адемовић се поносио својим подвигом и Карађорђевом звездом толико да одликовање није скидао до краја живота. Мештани Лесковца памтили су и поштовали његово херојство. У свакој прилици и обележавању годишњица Ахмед је добијао почасна места и сви су му указивали велику пажњу. Међутим, старина није имао среће да до краја свог живота ужива у својим заслугама и часном животу. Током Другог светског рата Немци су стрељали двојицу његових синова – Реџу и Раму.

Тежак живот у миру


Носилац је војничког ордена Карађорђеве звезде са мачевима, као и још неколико одликовања и признања. Лесковчани су им подигли спомен обележје у Араповој долини, у подножју Хисара, на том месту су Немци 3. децембра 1941. године стрељали око 400 до 500 Рома. Последње године живота Ахмед је провео у беди, код свог унука Фадила. Умро је децембра 1965. године у својој 92. години.

Ахмед Адемовић - Српски војни трубач променио ток Кумановске битке
Ахмед Адемовић - Српски војни трубач променио ток Кумановске битке

Током Кумановске битке 1912. године, у тренутку кад се битка ломила, Ахмед се ушуњао у позадину турске војске и одсвирао, по слуху, њихов знак за повлачење. Збуњена турска војска која је у том тренутку била у силовитом налету, почела је да се повлачи.

ПОВЕЗАНЕ ОБЈАВЕ