Мухарем Ибрај - Часни Албанац

13/8/2023
-
Правда
-
3
МИН

Албанац Мухарем Ибрај, бивши руководилац српске полиције у Ђаковици, изгубио је 6 чланова породице пошто је одбио ОВК и исказао лојалност српској држави.

ОВК против Албанаца

"Ко је био против ОВК, он је настрадао на неки начин - или је убијен или киднапован. Ја сам рођен у овој држави, отац ми је рођен ту, ја нисам могао против државе." - наводи Мухарем Ибрај за РТС. Као руководилац српске полиције у Ђаковици и припадник многочлане албанске породице у којој није било дозвољено ширење мржње и терора према комшијама, брзо се нашао на списку ОВК за ликвидацију. Оштро се супростављајући злочинима и прогону српског становништва од стране ОВК злочинаца, породица долази до момента где њихово присуство у Ђаковици више није било могуће.

Жртвована породица за лојалност држави

Пре него што су им српска војска и полиција омогућили да побегну из Ђаковице у Србију, ОВК је ликвидирала шест чланова породице. Ликвидирани су Исуф, Ибер и Иса, затим двојица Исуфових синова и на крају Мухаремов син Кујтим. Све су их тајно сахранили у шуми у околини Ђаковице, пре него што су побегли за централну Србију. Мухарем Ибрај је два пута храбро сведочио у Хагу као сведок одбране на суђењу Слободану Милошевићу. Иако му је нуђено да том приликом сакрије идентитет, он је тражио да сведочење буде јавно и да се прикаже његово име и презиме. "Говорио сам о страхотама, злостављању и злочинима, о тортури ОВК над српским и ромским становништвом, посебно над нама Албанцима који смо били за мирно решење, за суживот Албанаца и Срба. Никад се нећу због тога покајати, јер сам рекао истину и само истину" - навео је Мухарем у изјави за "Политику".

Жртвована породица за лојалност држави
Жртвована породица за лојалност држави

ОВК је ликвидирала шест чланова породице. Ликвидирани су Исуф, Ибер и Иса, затим двојица Исуфових синова и на крају Мухаремов син Кујтим. Све су их тајно сахранили у шуми у околини Ђаковице, пре него што су побегли за Србију. Мухарем Ибрај је два пута храбро сведочио у Хагу као сведок одбране на суђењу Слободану Милошевићу.

ПОВЕЗАНЕ ОБЈАВЕ